top of page

"חודש אוקטובר הוא חודש גרוע במיוחד לקנות מניות. שאר החודשים שהכי גרוע לקנות בהם מניות הם יולי, ינואר, ספטמבר, אפריל, נובמבר, מאי, מרץ, יוני, דצמבר, אוגוסט ופברואר"

שי שוורץ / 6 באוקטובר 2020

תמונה1.png

בחודש אוקטובר אחד, לפני שנים רבות, נשאל הסופר האמריקאי מארק טוויין מה דעתו על שוק המניות. טוויין לא התבלבל לרגע וענה: "חודש אוקטובר הוא חודש גרוע במיוחד לקנות מניות. שאר החודשים שהכי גרוע לקנות בהם מניות הם יולי, ינואר, ספטמבר, אפריל, נובמבר, מאי, מרץ, יוני, דצמבר, אוגוסט ופברואר".

טוויין היה ידוע בחוש ההומור שלו, אבל זאת לא בהכרח הייתה בדיחה. והנה אנחנו בחודש אוקטובר, השנה היא 2020, ושוק המניות בארצות קרוב לשיא כל הזמנים. מישהו אמר קורונה? סגר? אבטלה? בחירות בארצות הברית? חובות ענק? למי אכפת. איך אמר צ'אק פרינס, המנכ"ל של בנק סיטיגרופ האמריקאי, בשנת 2007: "כל עוד המוזיקה מתנגנת, אתה חייב להמשיך לרקוד, אז אנחנו רוקדים". פרינס פוטר לאחר מספר חודשים בשיאו של המשבר הכלכלי של שנת 2008.

אז מה קורה בשוק המניות כרגע? טירוף ההמונים? בועה? אולי הזדמנות קנייה? עזבו את העיתונים הכלכליים פה בארץ, עזבו את המומחים המקומיים. תפתחו את ערוץ CNBC, המסקר 24/7 את שוק ההון, ותראו מידי יום פרופסורים שיודעים להסביר באנגלית אקדמאית יפה למה אנחנו נמצאים בבועה, או לחילופין למה בדיוק עכשיו כדאי לקנות מניות. במאמר הקרוב אנסה לתת מספר סיבות לכך שיש בועה כיום בשוק המניות, ואילו במאמר הבא אנסה להציג את הדעה הנגדית, ואתם תחליטו לבד באיזה צד אתם.

chuck-prince.jpg

צ'אק פרינס, המנכ"ל לשעבר של בנק סיטיגרופ. רקד עם המוזיקה, ופוטר כשהיא הפסיקה.

למה אנחנו נמצאים בעיצומה של בועה?

כי כולם רוצים (או יותר נכון רצים) לקנות מניות. כן, מימרה ידועה אומרת שכאשר נהג המונית שואל אותך איזה מניות לקנות, זה אומר שכדאי לך לברוח מהבורסה. אז היום אין נהג מונית שיעשה את זה, כי כולנו בסגר, אבל יש קבוצות ווטסאפ, וכאשר אנשים שבקושי יודעים את ההבדל בין רווח גולמי לרווח תפעולי כבר שואלים אותי בווטסאפ איזה אופציות כדאי לקנות. מבלי להיכנס לפרטים, אופציות הן כלי מסוכן מאוד למי שלא מבין מה הוא עושה, ולא סתם וורן באפט, המשקיע האגדי, כינה אותן בעבר "נשק להשמדה המונית". תוסיפו לזה את הקפיצה האדירה במספר המשתמשים באפליקציית "רובינהוד", אפליקציה המשמשת בעיקר (אם לא רק) משקיעים חובבנים שמתייחסים לקנייה ולמכירת מניות כמו לקזינו שאפשר להעביר בו את הזמן בכיף כשיושבים בבית, ותקבלו מתכון לאסון. צריך להדגיש, האנשים שמשתמשים באפליקציה כמו "רובינהוד" הם מה שמכונה "Dumb Money", או בעברית "כסף טיפש", שעובר מהכיס שלהם לכיס של ה-"Smart Money", "הכסף החכם" כפי שמכונים המשקיעים המנוסים והמתוחכמים ביותר בשוק, כמו קרנות גידור. בגרף שלמטה ניתן לראות את מספר המשתמשים באפליקציית "רובינהוד" שבחרו להשקיע את כספם בבורסה האמריקאית. מאז חודש מרץ יש התנפלות על שוק המניות. מה הפלא שהבורסה בשיאה.

צילום מסך 2020-10-06 ב-3.05.46.png

כי טסלה. מישהו באמת חושב שזה הגיוני שהשווי של טסלה (400 מיליארד דולר) יהיה כמו זה של ג'נרל מוטורס (45 מיליארד דולר), פורד (28 מיליארד דולר), BMW (55 מיליארד דולר), מרצדס (60 מיליארד דולר), פיאט-קרייזלר (25 מיליארד דולר), ניסאן (15 מיליארד דולר) וטויוטה (180 מיליארד דולר) ביחד?! שלא תבינו אותי לא נכון, אילון מאסק, המייסד והמנכ"ל של טסלה, הוא אחד היזמים הכי מבריקים של המאה הנוכחית, וככל הנראה ייזכר בהיסטוריה באותה נשימה עם ממציאים דגולים כמו הנרי פורד והאחים רייט. ועדיין, יש רגע שמחיר המניה של טסלה נראה כאילו הוא קפץ על אחד מטילי הפלקון של ספייס-X (גם פרויקט של מאסק), ועף לחלל. עזבו, אילון מאסק תמצת בצורה הרבה יותר פשוטה את מה שאני מנסה לומר כאן, בציוץ אחד שלו מחודש מאי האחרון.

צילום מסך 2020-10-06 ב-2.26.13.png
105773439-1551717349171rtx6p9uc_edited.p

טסלה בסופו של דבר היא רק סימפטום לתופעה רחבה יותר. תסתכלו על חברות רבות שלא מרוויחות עדיין דולר אחד וזוכות לשוויים דמיוניים, תסתכלו על ההתנפלות שיש על מניות חדשות שנכנסות לשוק בחודשים האחרונים, תסתכלו על הכמויות של הנפקות ה-SPAC ("חברות צ'ק פתוח", קרי חברות ללא כל פעילות שמגייסות כסף רק כדי שיוכלו להשקיע ברכישת חברות אחרות בעתיד), ותבינו שיותר מידי כסף פנוי ומשועמם מחפש השקעות. תרשו לי שוב פעם לצטט את וורן באפט, שאמר את אחד המשפטים הכי חשובים שקשורים להשקעות: "תהיו תאבי בצע כאשר כל השאר פחדנים, ותהיו פחדנים כאשר כל השאר תאבי בצע".

צילום מסך 2020-10-06 ב-3.28.15.png
ביזפורטל.png

כי TINA הגיעה לביקור. TINA, או בשמה המלא There Is No Alternative, היא כינוי לסיטואציה בה למשקיעים פשוט אין שום אלטרנטיבה להשקיע בה, אז הם משקיעים במניות. למה הכוונה? תחשבו שיש לכם עכשיו 100 אלף שקל פנויים, ואתם יכולים לקבל עליהם בבנק ריבית של 5% בשנה. האם אתם תעדיפו להחנות את הכסף בבנק או בשוק המניות? כנראה שתעדיפו להחנות את הכסף בבנק, כי בבנק הקרן שלכם מוגנת, אתם לא יכולים להפסיד אותה (בהנחה שחשבון הבנק שלכם הוא לא בוונצואלה או בצפון קוריאה), והריבית תגיע כמו שעון בסוף תקופת החיסכון. בשוק המניות לעומת זאת, אתם חשופים לסיכון, הקרן שלכם יכולה לעלות, היא יכולה לרדת, היא יכולה גם להימחק לחלוטין, זה כבר משחק שונה לגמרי. אבל במציאות הנוכחית, כאשר הריבית בישראל, בארצות הברית ולמעשה בכל העולם המערבי היא אפס אחד עגול, אין לכם ברירה. הכסף שלכם יכול לחנות בבנק, אבל חוץ מלהעלות אבק וירטואלי הוא לא יעשה כלום, ויסלחו לי כל פיקדונות הליצ'י, הבננה והפסיפלורה. במצב עניינים שכזה, כסף נוהר למקום אחד – לאמריקה, לאחד האפשרויות הבלתי נגמרות, לוול-סטריט, ל"משחק הכי גדול בעיר", לשוק המניות. וכך, מחירי המניות מתנפחים ומתנפחים, ועד שלא תהיה אלטרנטיבה, הם יכולים להמשיך להתנפח. אז תעלה בצדק השאלה: "אם אין אלטרנטיבה, אז כדאי להשקיע במניות, כי הן באמת ימשיכו לעלות". שאלה לגיטימית, אבל תחשבו לעצמיכם ולו לרגע אחד בלבד – מה יקרה ברגע שהריבית תעלה (בעקבות אינפלציה שתרים את ראשה)? וזה יקרה, כי זאת דרכה של הכלכלה, היא מחזורית, היא לא סטאטית, ומה שעולה גם מתישהו צריך לרדת.

ושימו לב שלא אמרתי מילה אחת על נגיף הקורונה.

saupload_Greed-Fear.png

המוזיקה מתנגנת עכשיו, והיא כל כך יפה, מלטפת ורכה לאוזן, אבל היא עלולה להיפסק. אתם לא חייבים כבר להתיישב, אבל בחייאת, שימו עין על איזה כיסא...

ניפגש במאמר הבא, ובינתיים, חג סוכות שמח לכולם!

© Copyright

©2017 by Accounting Box. Proudly created with Wix.com

bottom of page