top of page

משחק הפוקר בשוק הנפט כמעט נגמר באסון. מי בילף ומי מצמץ ראשון?

שי שוורץ / 15 באפריל 2020

תמונה1.png

ב-3 בינואר 2020, בלילה קריר בנמל התעופה הבינלאומי של עיראק, שיגר כלי טיס בלתי מאויש של הצבא האמריקאי מספר טילי "הלפייר" ופגעו במכוניתו של קאסם סולימאני, מפקד כוחות קודס האיראנים. סולימאני נהרג במקום. באותו לילה היה נראה שארצות הברית סיפקה לאיראן מה שמכונה Casus Belli ("עילה למלחמה"), ושאנחנו ניצבים לקראת מלחמה איזורית, וכפי שאמר התרנגול המצוייר צ'יקן ליטל – "השמיים עומדים ליפול". מעבר להשלכות הצבאיות של החיסול, גם השווקים הפיננסיים הגיבו בחדות, ובזמן שצפיתי באולפן החדשות שנפתח במיוחד, הפלאפון שלי לא הפסיק להתריע על כך שמחירי הנפט והזהב מזנקים. הסיבה הייתה ברורה מאליה; ברגע שמתרחשים אירועים ביטחוניים במזרח התיכון, הראשונים להגיב הם מחירי הנפט והזהב. הנפט – בגלל שמדובר בסחורה שמסופקת ע"י מדינות רבות במזרח התיכון, ולכן כל אירוע ביטחוני במזרח התיכון מיד מאיים לשבש גם את שרשרת אספקת הנפט (בעיקר דרך מיצרי הורמוז), והזהב – כי כאשר המשקיעים מפחדים אז הם נוהרים לקנות זהב (יצר הישרדותי של המשקיעים, לכו תבינו).

 

ואכן, מחיר הנפט זינק בפראות, והגיע תוך מספר ימים למעל 60 דולר לחבית. האירוניה שבדבר הייתה שהאפשרות של מלחמה קרבה דווקא פעלה לטובת חברות הנפט בעולם, במיוחד האמריקאיות, אשר נשענות על חובות אדירים ומשוועות למחירי נפט גבוהים במטרה להגדיל את ההכנסות שלהן ולשלם את החובות (בכלל, כל הבלגן שמתרחש בתעשיית הנפט האמריקאית ראוי למאמר נפרד). אלא שאירוע חיסולו של סולימאני היה בסך הכל קדימון למה ששנת 2020 הולכת להביא עמה, ולאחד המשברים החמורים ביותר בשוק הנפט, אולי החמור ביותר אי פעם. אבל אם נחזור רגע לאותו לילה של ה-3 בינואר 2020, בזמן שטרוריסט אחד עזב את העולם, הגיע אל העולם טרוריסט אחר; חמקמק, בלתי נראה וקטלני, המכונה Covid-19 (ובפשטות נגיף הקורונה), ומחיר של 60 דולר לחבית נפט ייראה תוך מספר ימים כמו זיכרון רחוק.

נגיף הקורונה, עוד בזמן שהיה רק בסין, כבר הספיק לגרום לנזק כבד למחירי הנפט, מאחר וסין הינה הצרכנית הגדולה ביותר בעולם של "הזהב השחור". ברגע שהנגיף הגיע גם לאירופה, מחיר הנפט המשיך לרדת, והגיע לסביבות 40 דולר לחבית. אלא שאז נשרקה שריקת הפתיחה ל-"משחק הפוקר" הפרוע ביותר במאה השנים האחרונות, בקצה השני של העולם, בעיר ווינה שבאוסטריה. וולקאם טו דה ג'אנגל.

פוטין-2.png

בתחילת חודש מרץ 2020, התכנסה ועידה המכונה "ועידת OPEC+". למי שלא מכיר, ועידת OPEC+ הינה למעשה ועידה הנערכת מידי כמה חודשים בעיר ווינה שבאוסטריה, ואליה מגיעים נציגים של כל המדינות החברות בקרטל OPEC, ועוד כמה מדינות נספחות, כאשר הבולטת שבהן הינה רוסיה. לאחר מינגלינג קצר וסעודת שניצלים מקומיים, יושבים נציגי המדינות ומחליטים כמה נפט לייצר בחודשים הקרובים. זה אולי נשמע הזוי, אבל כן, זה מה שהם עושים, זה מה שקרטל עושה (למי שלא מכיר את ארגון OPEC+, בתחתית המאמר יש הסבר קצר ולעניין על הארגון). בשורה התחתונה, מי ששולט כיום באותן ועידות אלו הנציגים של רוסיה וסעודיה.

הוועידה שנקבעה לחודש מרץ הייתה קריטית במיוחד, לאור התפרצות נגיף הקורונה והירידה במחירי הנפט (בעקבות הירידה בביקוש). כל המשקיעים בעולם היו בטוחים שהסעודים והרוסים יעשו מה שהם תמיד היו עושים כאשר מחירי הנפט היו יורדים – מקטינים את ההיצע שהם מייצרים (ולפי שיעורי הכלכלה, כאשר ההיצע קטן המחיר עולה). אלא שמה שקרה באותה ועידה הפתיע את כולם; הסעודים אומנם הסכימו לקצץ את ייצור הנפט אצלם כפי שכולם צפו, אך פתאום הרוסים הפתיעו את כולם ואמרו NYET ("לא"). חשוב להבין - כל המטרה של הוועידה היא להגיע להסכמה משותפת, כלומר להחליט על כמות מסוימת של נפט שיפסיקו לייצר, ואז יקבעו כמה כל אחת ממדינות OPEC+ תיקח על עצמה. שנים רבות הוועידה של OPEC+ עבדה בדיוק ככה, אבל הפעם לא. הועידה התפוצצה. הרוסים עזבו את הועידה, הסעודים רתחו מזעם, ויש הטוענים שלאחר שהנציג הרוסי יצא מן החדר, דגל רוסיה הופל על רצפת החדר כמחאה. הרוסים מצידם טענו שאם הסעודים רוצים לקצץ את תפוקות הנפט, הם מוזמנים לעשות זאת, אך הרוסים לא ישתפו פעולה. אם להשתמש בשפת הפוקר, הרוסים באותו רגע עשו RAISE. כמו כן, לפי דיווחים שעלו, פוטין אף סירב לקבל שיחת טלפון מיורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (האיש ששולט דה-פקטו במה שקורה בסעודיה), לאחר שהאחרון ניסה להציל את המצב.

 

אלא שפה משחק הפוקר לא הסתיים, הוא רק התחיל. ספרי הכלכלה מלמדים אותנו שברגע שיש קרטל מסוים, לכל חברה בקרטל תמיד יהיה כדאי מבחינה כלכלית להפר את המשמעת של הקרטל, כלומר להגדיל את ההיצע שלה. זה בדיוק מה שסעודיה עשתה: הסעודים הכעוסים החליטו "לפתוח את שערי הגיהינום", או במילים אחרות, הודיעו שהם מתכוונים לפתוח את כל הברזים שלהם ולהטביע את השוק העולמי בנפט, גם אם זה אומר שהמחירים של הנפט יקרסו ל-5 דולר לחבית (כי אין ביקוש גם ככה). אם שוב נשתמש בשפת הפוקר, הסעודים עשו ALL-IN. הרוסים לא הפגינו בהלה (לפחות כלפי חוץ), ואמרו שלא אכפת להם מה הסעודים יעשו. הרוסים השיבו ב-CALL. הסעודים ראו שהרוסים לא נבהלים, ולקחו את המשחק עוד שלב קדימה – הם בדקו מהם מחירי הנפט שהרוסים מוכרים ללקוחות שלהם במערב אירופה (נפט תוצרת הרי ה-URAL ברוסיה), ובעצם הורידו את המחירים שלהם מתחת למחירים של הרוסים, כדי לגנוב לרוסים את נתח השוק, וכך לפגוע בהם איפה שהכי כואב להם. ולמרות שהרוסים שידרו נינוחות, זה כאב.

בימים שלאחר מכן, מחיר הנפט צלל בעשרות אחוזים, והגיע כבר ל-19 דולרים לחבית. צריך לזכור, שבזמן שהסעודים מציפים את השוק בנפט, אין בכלל ביקוש לנפט! כי כמעט כל המטוסים בעולם, המכוניות בעולם והמפעלים בעולם מושבתים. בקיצור, הסערה המושלמת. אנקדוטה קטנה: אם אתם שואלים את עצמכם לאן כל הנפט הזה בדיוק הלך (הרי אין לו ביקוש), אז התשובה היא הזויה בדיוק כמו המציאות שאנחנו חיים בה – סוחרי הנפט התחילו לשכור כל אוניה פנויה בים והעמיסו עליה כמה חביות נפט שרק אפשר, העיקר שיהיה איפה לאחסן את כל הנפט שסעודיה מוציאה מהאדמה. וכך יצא שלעומת מחירי הנפט שצללו מטה, מחירי ההשכרה של אוניות קפצו לשמיים! בלגן אמיתי.

השאלה העיקרית שעלתה לאחר פיצוץ הועידה הייתה מה גרם לרוסיה לסרב לקצץ בתפוקות הנפט שלה. כמובן, כאשר מדברים על רוסיה, מדברים על הנשיא ולדימיר פוטין, הרי על פיו ורק על פיו יישק דבר ב-"אמא רוסיה". לכן צריך לנסות להיכנס לנעליו של פוטין. כאשר פוטין מסתכל על תעשיית הנפט בעולם, הוא רואה בשנים האחרונות דפוס חוזר ודי מעצבן – מחירי הנפט יורדים (מסיבה כזאת או אחרת), רוסיה וסעודיה מכנסות ועידה של OPEC+, מקטינות את ייצור הנפט שלהן (כדי לגרום למחיר לעלות), ואז מה שקורה זה שחברות הנפט האמריקאיות (שלא חייבות שום דבר ל-OPEC+) מנצלות את זה וממלאות את הוואקום, כלומר מייצרות עוד יותר נפט, ובכך תופסות את נתח השוק שהיה של הרוסים והסעודים. מעצבן, נכון? וזה לא נגמר כאן. בשנים האחרונות רוסיה עסוקה בפרויקט שאפתני ועתיר משאבים המכונה "נורדסטרים 2". נורדסטרים 2 הוא צינור גז שרוסיה מעבירה בין אדמותיה לבין גרמניה (דרך הים הבלטי), במטרה לספק גז למדינות אירופה. מי שממש לא אוהבת את הפרויקט הזה היא ארצות הברית והנשיא שלה דונלד טראמפ, שחושש מאוד מההשלכות הגיאו-פוליטיות של הצינור הזה וטוען שהוא יגרום למשק האנרגיה באירופה להיות בן ערובה של הרוסים. אז מה ארצות הברית עושה כשהיא לא אוהבת מישהו או משהו? מטילה סנקציות. ואכן, ארה"ב הטילה סנקציות על החברה שבונה את הצינור, Gazprom (זאת שאתם רואים את השם שלה על שלטי הפרסומות בליגת האלופות). וזה לא נגמר כאן. לרוסיה יש חברת אנרגיה נוספת, בשם Rosneft, המקיימת קשרי מסחר עם וונצואלה (שבימים אלה נשלטת ע"י דיקטטור), ולכן גם עליה הממשל האמריקאי הטיל סנקציות.

 

עכשיו תיכנסו שוב לראש של הנשיא פוטין, ותחשבו איזו הזדמנות פז הוא ראה לנגד עיניו – איזו הזדמנות נהדרת לנקום באמריקאים, וליתר דיוק בתעשיית הנפט האמריקאית (הממוקמת בעיקר במדינות הידועות כתומכות של הנשיא טראמפ), בכך שהם יתנו למחיר הנפט לרדת. פוטין ידע שחברות הנפט האמריקאיות נמצאו בקשיים גם ככה, ואם רוצים לגרום להן לפשיטת רגל, פשוט צריך לדאוג שמחיר הנפט יירד מתחת ל-40 דולר לחבית, ומשם חוקי הכלכלה כבר יעשו את שלהם. חשבתם שהמלחמה הקרה נגמרה? תחשבו שוב.

_102479176_trump_gas_quotepic-nc.png
1.6953149.367553667.png

תוואי הצינור המתוכנן של נורדסטרים 2, צינור הגז שאמור לשנות את מאזן הכוחות הכלכלי באירופה, ועמדתו של טראמפ בנושא (מקור: דה מרקר)

אלא שהסעודים לקחו את כל עניין המחירים הנמוכים צעד אחד קדימה, ובהחלטה תמוהה לחלוטין (שנראית יותר כמו החלטה אמוציונאלית שמטרתה לפגוע ברוסים שפגעו בכבוד הסעודי בווינה) החליטו להטביע את השוק בנפט זול. אין וויכוח על כך שסעודיה היא כנראה המדינה שהכי זול לייצר בה נפט (הבדיחה הידועה היא שאם תוקעים קש בחולות הסעודים, ישפריץ ממנו נפט), ויש הטוענים שמחיר שיווי המשקל של חבית נפט בסעודיה (כלומר המחיר שבו היצרן של הנפט לא מרוויח ולא מפסיד) הוא 5 דולר לחבית, לעומת 30 דולר ברוסיה וסביבות ה-50 דולר בארה"ב. הרוסים טענו בתקשורת שאי אפשר לפגוע בהם, ושהם מסוגלים להתמודד עם כל מחיר נפט שיהיה בעולם, אך האמת שככל הנראה בחדרי חדרים גם הרוסים הופתעו מהתגובה הסעודית הקיצונית.

russia-saudi.jpg

פוטין (מימין) ומוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי (משמאל) משדרים חיוכים למצלמות. על פי דיווחים שעלו, הנשיא הרוסי ניתק את הטלפון ליורש העצר הסעודי לאחר פיצוץ הועידה האחרונה של OPEC

בצד השני של העולם, התגובה האמריקאית לסאגה הזאת הייתה ככל הנראה המוזרה ביותר. כמובן שחברות הנפט האמריקאיות זעקו ומחירי המניות שלהן נחתכו, חלקן גם ב-90%, אבל הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ טען שמחירי הנפט הנמוכים הם דווקא טובים לצרכן האמריקאי, מאחר וכך מחיר הבנזין בתחנת הדלק יהיה נמוך יותר. כנראה שהנשיא האמריקאי שכח שאין ממש מכוניות בתחנות הדלק בארה"ב כרגע, כי אף אחד לא נוסע לשום מקום, ועם כל יום שעובר חברות הנפט האמריקאיות מתקרבות למה שמכונה בז'רגון המשפטי "Chapter 11" (פשיטת רגל).

 

אז יש לנו את הרוסים שרוצים לדפוק את האמריקאים, יש לנו את הסעודים שרוצים לדפוק את הרוסים ולהמשיך לקבל חסות ביטחונית מארה"ב, יש לנו את האמריקאים שרוצים לדפוק את הרוסים, ויש לנו עם כל זה גם את נגיף הקורונה. מי ימצמץ ראשון? כנראה שלא נגיף הקורונה.

 

כעבור מספר שבועות, הנשיא טראמפ כינס בפגישה מיוחדת את כל בכירי תעשיית הנפט האמריקאית, והבין שבמחירי הנפט הנוכחיים חברות הנפט האמריקאיות לא ישרדו, וייאלצו לפטר עשרות אלפי עובדים. וזה ממש רע לפני בחירות. טראמפ הבין את הרמז, ושינה טון. הנשיא טען שהוא דיבר גם עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן וגם עם הנשיא ולדימיר פוטין. תוכן השיחות אינו ידוע, אך ראו זה פלא, מספר ימים לאחר מכן הסעודים והרוסים הגיעו להסכם היסטורי לקצץ בתפוקות הנפט שלהן (מדובר על קיצוץ של קרוב ל-10 מיליון חביות ביום), ומחיר הנפט זינק מעלה (אך עדיין נמצא רחוק מהיכן שהיה בעת חיסולו של קאסם סולימאני). מי מצמץ ראשון? טראמפ, אבל זה פחות מעניין. מי מצמץ שני? כלומר מי בילפה במשחק הפוקר? רוסיה? סעודיה? קשה לדעת, אבל ניתן להניח שלטראמפ יש כוח מיקוח משמעותי יותר מול סעודיה (בדמות הסיוע ביטחוני שארה"ב מעניקה לסעודיה), אבל יתכן שגם פוטין התחיל להזיע נוכח מחירי הנפט הכל כך נמוכים, שבסופו של דבר משפיעים מאוד על הכלכלה הרוסית. ואם לסכם זאת במשפט אחד: When The Money Talks, The Bullshit Walks.

צילום מסך 2020-04-13 ב-3.02.25.png

מחיר חבית נפט ב-5 החודשים האחרונים

הדרמה ששררה בחודשים האחרונים בשוק הנפט (ותרשו לי להתנבא שהיא עדיין לא באמת נגמרה) הוכיחה שוב פעם שמדובר בהרבה יותר משוק של חביות שעושות את דרכן מהחולות הסעודים אל בתי הזיקוק במערב. מדובר בהרבה יותר מהדלק שאנחנו ממלאים בו את הרכבים שלנו. שוק הנפט מגולל בתוכו סיפור מרתק על כלכלה, פוליטיקה, אינטריגות ויחסים בינלאומיים. שוק הנפט לא דומה לשום שוק אחר בכלכלה המודרנית - מדובר בשוק שעדיין יש בו קרטל גאה (OPEC), למרות שקרטל הינו התאגדות כלכלית בלתי חוקית בעולם. שוק הנפט הוא משחק פוקר מורכב בו משחקות המעצמות החזקות ביותר בעולם, ממנו ניתן ללמוד רבות על מאבקי הכוח שמתנהלים מתחת לפני השטח.

 

במאמר הבא נדבר על ברנרד מיידוף, אומן האשליות שביצע את הונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה, ועל רואה החשבון האפרורי שהזהיר מפניו שוב ושוב, אך לא זכה להקשבה של אף אחד.

 

ועד אז סוף שבוע נעים, ושוב, הרבה בריאות לכולם.

הבטחתי כמה מילים על ארגון OPEC. אז ככה, OPEC הוא ארגון גג של יצרניות נפט, בעיקר מהמזרח התיכון ואפריקה. מבלי להיכנס יותר מידי להיסטוריה של הארגון הזה, רק נציין שהוא עלה לכותרות בשנת 1973, בזמן מלחמת יום כיפור, כאשר החליט להעניש את המערב על כך שסייע לישראל בזמן המלחמה, ובעצם לא הסכים למכור נפט לאותן מדינות שהעזו לסייע לישראל. מאז הארגון הספיק לאבד את מעמדו, אך בשנת 2016 זכה לתחייה מחודשת לאחר שרוסיה הצטרפה לארגון בתור "חברה שלא מן המניין". רוסיה זיהתה את הוואקום שנוצר לאחר האביב הערבי ונפילת מדינות רבות בארגון כמו עיראק, איראן ולוב, וניצלה זאת על מנת להשיג דריסת רגל בארגון. כיום, שתי המדינות החזקות בארגון הן סעודיה ורוסיה, וליתר דיוק מוחמד בן סלמאן (יורש העצר הסעודי) וולדימיר פוטין (נשיא רוסיה).

© Copyright

©2017 by Accounting Box. Proudly created with Wix.com

bottom of page